Wednesday, December 21, 2005

winter weather is not my soul

köpte två jättepoppiga t-shirts idag. jag kommer aldrig att komma ur popträsket hur gärna jag än vill. den ena affären jag handlade i hade väldigt mycket kommunist-kitsch. jag vet inte om jag tycker att det är okej att göra mao, lenin, östberlin och liknande till trendsymboler. eller, jag tycker inte att det är det. men tröjan jag köpte var bara lite retro och inte kommunist-retro, trycket var en toyota corolla från 1974 och lite fräsiga japanska tecken. så det får vara okej.

det har varit lite tunga dagar. jag försökte planera en tur till klippiga bergen över jul, men stötte på en massa småproblem som tillsammans blev lite för stora och klarade inte riktigt av det. jag insåg att jag behövde nya grejor, att det var ganska tight med tid, att det inte gick så många bussar (antingen avgång sex på morgonen eller ankomst sex på morgonen), att en normal temperatur där just nu är -15, att jag inte visste hur man tog sig från busstationen till vandrarhemmet (7 km) och så vidare...allting är klart lösbart, men tillsammans blev det lite för mycket och jag höll på att bryta ihop när jag insåg att jag inte kunde ta mig till busstationen tillräckligt tidigt för att hinna med morgonbussen, och inte hade en aning om vad jag skulle göra när jag kom fram om jag tog kvällsbussen. (ja, man kan alldeles säkert ta en taxi, men just det föll mig inte in just då). så jag la projektet på is och beslutade att göra något slags tur västerut istället, för att kolla in några av öarna utanför kusten. det verkar dåligt med bomöjligheter där, men jag har inte kollat in det seriöst än. jag har lite bry över vad det ska bli av julen egentligen, men...inte så mycket. det är ganska chill. det är lite synd att precis alla försvinner bara, till och med alla utbytesstudenter åker hem över jul. jag förstår det inte riktigt, det kostar ju rätt mycket pengar som man kan göra något roligare för. visst skulle det vara trevligt att komma hem ett tag, men...det känns som att man borde ta tillfället i akt när man ändå är på andra sidan jorden och göra något annorlunda för pengarna. säger jag som just lagt ner planerna på äventyr, men pengarna finns ju kvar och ska eventuellt spenderas på en resa till las vegas 9-11 januari för att spela glamourös bordshockeyturnering med 1000 dollars i förstapris. jag kommer dock inte att vinna, eftersom åttafaldiga svenska mästaren har övertalats att göra comeback och kommer över. så det ser ganska kört ut. men ändå väldigt roligt. och vegas är ju de facto rätt coolt att ha varit i.

imorgon ska jag förhoppningsvis kolla in cypress provincial park, ett friluftsområde utanför stan, uppåt begen, med skidåkning och vandrarspår och björnar och en hel del annat. problemet är bara att jag inte vet hur man tar sig dit, rough guide säger att man kan ta bussen men bussbolagets hemsida säger att det inte finns någon hållplats som heter något som liknar cypress park...förhoppningsvis löser det sig någonstans på vägen. det enda jag vet är att det går något slags buss upp till berget för dem som vill åka skidor, men det vill ju inte jag.

jag har fått tre av mina betyg nu. 77% i grundvattenhydrologin...inte jätteimponerande, jag hade 85% på midtermen, men med tanke på att det var min tredje tenta på tre dagar och jag helt enkelt inte hann gå igenom allt material så får det vara okej. däremot 75% på GIS:en är ju inte så lysande. där hade jag också över 80% på midtermen och labbarna, och vårt projekt var fanimej inte dåligt och så dåligt tyckte jag inte att tentan gick...men det spelar egentligen ingen roll. jag har bra koll på vad GIS handlar om och det duger för mig. kursen har varit bra, men inte superb. jag är dock riktigt nöjd med mina 85% i geokemin, det har varit den svåraste och intressantaste kursen och det känns bra att jag fattat galoppen. det är den typen av grejor jag kan tänka mig att jobba med. min professor är involverad i ett projekt i bangladesh som handlar om arsenik i grundvattnet och att tiotals miljoner människor dagligen dricker vatten med mer än fem gånger högre arsenikhalt än WHO:s standard och varför det har blivit så, det låter som något jag skulle kunna syssla med. hjälpa miljoner människor, någonstans där ligger ribban. om jag inte kan rädda världen ska jag i alla fall hjälpa miljoner människor.

skiva: frida hyvönen - until death comes
fleece: min nyköpta.

Friday, December 16, 2005

you're the reason I'm leaving

jullov. yes. sista tentan färdigskriven, gick väl antagligen inte alldeles lysande, men vadtusan. skönt att kunna trycka in alla högar med papper långt in i garderoben, eller var jag nu ska göra av dem.

drack öl med anna efteråt. (anna är den andra personen från lunds universitet som är här. jag kan inte påstå att jag känner henne, men vi hade träffats några gånger innan jag kom hit tack vare gemensam bekant. lund är litet. det är bara en massa inavel hela tiden.) det var roligt, väldigt skönt att få babbla svenska med någon och kunna dela och jämföra lite erfarenheter och hela den grejen. hon klagade över att alla hon träffar här är så unga, de flesta är runt 20 eftersom de börjar på universitetet ett år tidigare än oss och det verkar som att de flesta hoppar på direkt. betsy var t.ex. färdig arkitekt vid 22...det är ju inte ens teoretiskt möjligt hemma. och det är skillnad på folk som är 20 och folk som är 24. även om de kan vara trevliga och vettiga och smarta och allting redan vid 20 så hinner man samla på sig ganska mycket "livskunskap" under de där 4 åren. det är skillnad, och jag har också tänkt på det, jag tror inte att jag träffat någon som varit äldre än mig och kanske 1-2 personer som är lika gamla. och vi pratade om hur svårt det är att bygga upp ett kontaktnät med människor som man verkligen gillar och att man helt enkelt inte kan ha lika höga krav som hemma. det låter lite krasst, men det är så det blir. det är svårare än man kan tro att träffa någon man verkligen kommer överens med, som både är trevlig och som man har många beröringspunkter med (värderingar, musik, böcker och allt det där). de flesta människor är trevliga och öppna och det räcker rätt långt, men ibland önskar man sig lite mer.

och vi ska göra glögg på söndag. det tror jag blir en hit.

nu när tenteriet är överstökat är det dags för mig att planera julen lite närmare. just nu lutar det åt att jag tar tåg eller buss åt klippiga bergen-hållet och kollar in hur klippiga de är, men jag vet egentligen inte alls än. det verkar vara sparsmakat med tåg här, men om det är möjligt är det något jag helt klart föredrar. tåg äger. buss suger. jag hoppas bara att jag kommer iväg överhuvudtaget, för jag har en tendens att inte få saker att hända på egen hand och så måste det bli nu. men det borde inte vara så himla svårt.

igår natt, när jag satt och pluggade, insåg jag att den enda gången jag varit utomhus de senaste två dagarna var när jag gick till banken och betalade en räkning, så jag gick på en promenad. jag gick åt ett håll som jag inte varit åt tidigare. efter ett tag kom jag till en jättestor fotbollsplan, det var stjärnklart men det gick knappt att se några stjärnor i alla fall, eftersom det var fullmåne och en massa lampor runtomkring. light pollution. these dark-o-phobics*. jävla städer. det var en stor plan och jag kände mig ganska liten. jag slog några kullerbyttor. det har jag inte gjort på många år. gör man fyra i rad så blir man snurrig. hela grejen var befriande. jag kanske gör det fler gånger.




*dålig och långsökt referens till chuck palahniuks 'lullaby'. bra bok. läs.

Wednesday, December 14, 2005

sunny afternoon

nu fick jag mail från smriti. tjo! blir afghanmat till helgen för att fira att vi klarat av första terminen. det var trevligt att få, skönt att få veta att jag inte sabbat allting en gång till.

det näst roligaste som hänt idag är att jag rullat mURGRÖNA för 98p på betapet. studierna går alltså inte alldeles lysande inför sista tentan, men det ska nog ordna sig. det svårt att bli orolig, jag har ändå skrivit en 40-50 tentor vid det här laget och klarat alla utom en. på det hela taget är det inte särskilt utmanande att plugga längre, jag vet vad som gäller, vad som krävs för att jag ska klara mig och hur jag ska gå till väga. det är sällan det är stimulerande nuförtiden, även om jag ofta tycker att jag lär mig intressanta saker. men hade jag kunnat hade jag gärna tagit examen imorgon.

jag måste iväg och betala en räkning, för min hälsofärsäkring. 54 dollars i månaden vill de ha och man kommer inte undan, trots försäkring från lund som alla utbytesstudenter får. bara att hosta upp stålarna.

låt: ron sexsmith - maybe this christmas
ekvation: domenico-robbins approximativa lösning till ekvationen för advektiv/dispersiv transport i tre dimensioner.

Tuesday, December 13, 2005

old shit/new shit

jag är inte så bra på det här. jag ska försöka en ny strategi nu och helt enkelt skriva lite kortare inlägg för att det inte ska kännas så oöverstigligt att uppdatera.

har skrivit tre av fyra tentor. tenta ett (GIS) och två (geokemi) gick bra. jag är särskilt nöjd med geokemin, det har varit den svåraste kursen men samtidigt den roligaste (möjligen med undantag för när vi modellerade hur uranfyndigheter uppstår). tenta tre (hydrologi) gick inte så bra, främst på grund av att jag hade tenta tre dagar i rad och helt enkelt inte hann läsa in hela kursen på en dag. jag klarar mig så klart, men jag hade kunnat prestera mycket bättre om jag haft en dag eller två till på mig. bara groundwater contamination kvar på torsdag, det ska nog gå bra. det är svårt att hetsa upp sig när tentan ändå inte är värd mer än 40-50% av kursen.

smriti slutade helt plötsligt att svara på mina mail. det är lite konstigt, jag fattar ingenting.

jag har laddat hem kenneth aalborg och karl-bertil. det ska nog bli en okej jul trots allt.

jag har lite bry över vad jag ska göra över jullovet egentligen. jag tror att jag greppar min rough guide, letar nåt resmål i british columbia och sätter mig på tåget. jag behöver komma ut, komma bort och se något nytt. göra en resa där resan är målet. sen är planen och förhoppningen att betsy ska komma hit några dagar efter jul. det är inte helt spik än men det verkar som att det blir så. kanske åker vi ut till vancouver island med min kompis alex över nyår. jag tror att det blir bra.

[songs: ohia - the long dark blues]

jag läste ut microserfs av douglas coupland för någon vecka sedan. det här är ett fint citat ur den:

"You know how when somebody says, 'Remember that party at the beach last year?' and you say, 'Oh God, was that last year? It feels like last month'? If I'm going to live a year, I want my whole year's worth of year. I don't want it feeling like only one month. Everything I do is an attempt to make time 'feel' like time again - to make it feel longer. I get my time in bulk."

killarna i mitt hus är jävligt roliga. den som imponerar minst är den andre svensken, som inte tycks kunna inleda en konversation på något annat sätt än "jaha, hur har din dag varit då?". om man inte har något att prata om kan man lika gärna hålla käften. de andra är alla roliga, om man vill behöver muntras upp räcker det oftast med att gå ner i köket en stund och hänga lite.

idag har varit en ganska dålig dag. jag har inte gjort någonting. igår gjorde jag inte heller någonting, men det var helt okej, för det var dagen efter att jag haft tenta tre dagar i rad, men idag hade jag antingen kunnat börja plugga till sista tentan eller gjort något roligt. och det hjälpte ju inte att betsy skickade mail och skrev om när hon var i köpenhamn, att hon alltid försökte göra något nytt eller åka till något nytt ställe varje gång hon fick en stund över. jag har skrivit en hög mail, lagat massa soppa och kokt massa kikärter och suttit och stirrat på datorn alldeles för länge. jag borde ha åkt till något nytt ställe istället. jag borde kanske göra en lista på ställen jag kan åka till när jag har en dag eller eftermiddag över, för det lär finnas en hel hög.

i lördags var jag och såg international noise conspiracy. jag tycker att de är bra, hemma hade jag kanske inte gått och sett dem, men när de är på andra sidan jorden och jag också är där, då går det inte att låta bli. de rockade rätt fett, fast jag blev lite besviken på en del av mellansnacket eftersom jag tyckt att dennis verkar rätt skärpt och påläst, men när man säger saker som "well, it's a pretty typical leftist comment to say that america sucks...which it does!" och dra igång nästa låt, då imponerar man inte.

detta är kanske den ultimata restaurangen:



dags att sova.

[kultur-update]
bok: kurt vonnegut - cat's cradle
skiva: eels - levity