Friday, November 11, 2005

shenanigans

ännu en vecka har förflutit. jag har varit på malaysisk restaurang, bio, hiphopkonsert, skolan, köpcenter samt jakt efter försvunna glasögon.

jag var på traditionsbundet restaurangbesök med smriti i lördags, fast det här var nog det närmaste ett bottennapp vi kommit (om man inte räknar min beska quinoa på foundation för några veckor sedan, vilket man naturligtvis borde göra), vi var på ett ställe som hette banana leaf och som jag hört en massa bra saker om, tricket var bara att det var ont om vegetariska alternativ. det är kanske inte så konstigt egentligen om man begrundar malaysias geografiska läge och närhet till vatten, vi antog väl bara att det skulle finnas gott om alternativ eftersom det brukar göra det på thairestauranger, och thailand ligger ju ganska nära. nej, det är inte ett klockrent resonemang. nu löste det sig bra ändå eftersom de gärna gjorde många av rätterna utan kött eller fisk, det är bara inte samma sak när man äter en modifierad kötträtt, det känns som en urvattnad version istället för, om det är en speciell rätt, ett recept som utnyttjar vad den vegetariska matvärlden har att erbjuda. men det var ju gott ändå. efteråt begav vi oss till en biograf för att se 'march of the penguins', en national geographic-dokumentär om pingviner. helt fantastisk! jag vet inte om den hittat till sverige, men om den gör det så bör den inte missas. efter att ha sett den kan jag utan tvekan säga att pingviner är det djur jag respekterar mest på jorden.

jag har även varit på stans mesta konsertställe och sett atmosphere, grym hiphop från USA (minneapolis, närmare bestämt. midwest rocks, yeah), det var bra och fett och allt det där, men det var rätt hårt i publiken. jag kan ta en del, men när folk nästan börjar slåss eller när folk framför en säger 'fuck off' när man stöter till dem efter att ha blivit knuffad bakifrån, då är det lite mycket. jag vet inte, det är kanske svårt att beskriva, men det var lite annorlunda mot vad jag är van vid hemma. lite annat klientel kanske, fast så värst annorlunda var det inte. lite synd att folk inte kan koncentrera sig på att njuta av spelningen, bara. det hade varit trevligare då. men ändå en bra kväll. och sent blev det, jag var nog inte hemma förrän två-halv tre på natten.

yes. det var väl det roliga som hänt den här veckan. annars har det varit lite skolarbete, fast jag har inte haft några inlämningar den här veckan, det är lite större grejor som ska in nästa vecka istället och som jag inte börjat på än. GIS-projektet har satt igång, det verkar som att min grupp ska planera lite nya stugor/tält ('yurts', ni som spelar alfapet kanske ler lite nu...) för skidåkning i en bergskedja i idaho. jag var lite mer sugen på att hitta områden att återintroducera (bra ord?) grizzlybjörnar i, men fick ge mig för argumentet att vi kan göra mycket ballare 3D-modeller med skidgrejen. det blir nog bra.

och så har jag köpt nya jeans. och idag blev jag av med mina glasögon. de stod helt enkelt inte att finna i mitt rum, trots att jag var helt säker på att jag hade dem på mig när jag gick hem från bussen. jag kollade överallt, jag kollade under sängen, bakom skrivbordet, i alla lådor, trots att det var helt omöjligt att glasögonen skulle kunna vara där. jag erinrade mig att jag gått in i en gren på vägen hem (det var mörkt och jag tar en genväg genom ganska oländig terräng för att spara kanske 30 sekunder när jag går hem från bussen, men det är ju faktiskt närmaste vägen) och kanske tappat glasögonen där. jag lånade en ficklampa av en kille i huset och begav mig ut på skattjakt, muttrandes och svärandes. och mitt i det tilltagande muttrandet och svärandet så hittade jag dem, liggandes på marken, otrampade och igenimmade! hjärtat hoppade till av lycka och jag skuttade hela vägen hem till mitt nyankomna paket från amazon, som jag nu kunde börja plöja igenom. och nu fungerar dessutom internet hemma, och har gjort så i säkert 20 minuter! de positiva händelserna bara samlas på hög.

Thursday, November 03, 2005

liket lever

hej. ja, det finns fortfarande en blogg. det är bara så att internet inte har fungerat hemma på en månad, och jag är sällan särskilt inspirerad när jag sitter vid allmänna datorer. då är bloggen det första som ryker. internet försvann när IT-enheten skulle genomföra några säkerhetsuppgraderingar och förvarnade om att nätet skulle ligga nere i två timmar. en månad och ett antal e-mail med klagomål, svar från IT-enheten där de om och om igen ställer samma frågor senare så är jag (och större delen av området) fortfarande på ruta ett. eller faktiskt inte, just ikväll har jag lyckats få lite halvknackig uppkoppling, vilken dyker ungefär en gång i kvarten. men det är ju alltid något. man blir glad för det lilla när man är van vid ingenting. säkerheten är för övrigt sämre nu än den var före uppgraderingarna.

och så känns det inte som om det händer så mycket. jag lever mitt liv. det är ungefär som hemma fast i vancouver istället. det är inte så att jag gör en massa häftiga saker hela tiden. det knallar på, jag går i skolan, lagar mat och träffar lite folk. en högst ordinär existens som jag har lite svårt att tro att folk är intresserade av. men det är väl så det är, det är väl därför folk har sina bloggar. så vi kör väl på det. jag har nyss avslutat en tentavecka. kanske borde jag kalla den för något annat, för det är inte riktigt som hemma. här har man midterms halvvägs in i terminen, kurserna går alltid över en termin och midterms skrivs på vanlig lektionstid, dvs 50 minuter. för mig som är van vid 5-timmarstentor så är det en ganska stor omställning, självklart är de kortare också, men det är mer regel än undantag att alla sitter kvar tiden ut och på tre av mina fyra midterms kände jag att jag behövt mycket mer tid. kan man inte något på studs är det kört, räknar man fel hinner man inte rätta det. att inte bli stressad är svårt. jag anser att det är ett skitsystem. men vad gör man? två av dem gick bra, en gick nog ganska dåligt och en kan ha gått hur som helst. jag är ju van att planera för två tentor, och förra veckan hade jag alla fyra (vilket var lite otursamt, oftast har man dem mer utspridda). följaktligen gick de två första tentorna bra, medan min planering inte riktigt höll för de två påföljande, jag hade en dag att plugga in vardera kurs. det var bara nästan tillräckligt.

jag gillar mitt hus. det är ett bra hus. jag trodde inte att jag skulle kunna trivas så bra med att bo med andra människor som jag faktiskt gör här, det har varit en positiv överraskning. jag längtar inte tillbaka till min lägenhet särskilt mycket. lite beror det väl på att jag har ett mindre socialt liv här och är lite mer tolerant mot de negativa aspekterna av kollektivt leverne, men icke desto mindre är det en trevlig känsla.

det har varit filmfestival här. jag såg många filmer och köpte en plansch. jag undrar om jag kan få med mig den hem på något sätt. de här filmerna var väldigt bra, om de mot förmodan skulle dyka upp på en biograf nära dig bör du pallra dig iväg och se dem:

police beat
amu
the district!
bittersweet place

jag tror att jag äntligen har börjat fatta att sonic youth är bra och inte bara oväsen. jag tror att min kompis ifrån början av terminen undviker mig och jag vet inte varför. idag beställde jag böcker från amazon, däribland ett ex av naiv. super. på engelska som jag kanske ger till henne ändå. jag lånade ut alla mina skivor till en kille i huset så nu har han koll på vem som är vem på den svenska musikscenen. det är ganska coolt. det har flyttat in en svensk till i huset, australiensaren flyttade ut för att bo på samma område som alla sina kompisar, och in kom en jägmästare från umeå. han är trevlig och så, det är bara något som inte känns rätt när det spelas winnerbäck i köket och det inte är min skiva. jag har precis läst ut 'nine stories' av j.d. salinger, det var en bra bok. jag tyckte nog mer om den än om 'catcher in the rye'. detta föranledde även ovan nämnda beställning från amazon. jag har köpt en termos för att kunna ha med mig kaffe till skolan varje dag. nu återstår bara att baka väldigt mycket kakor också. hittills har jag bakat en äppelpaj. det är inte ett acceptabelt facit efter två månader. min matlagning består av goda soppor och wokade grönsaker med olika kinesiska såser med konstiga namn. det finns massor av roliga veggoprodukter här, förutom den billiga tofun så är det salami, olika korvar, ostar (just nu har jag 'soya jalapeño'), mjölkar, skinka...allt möjligt. mycket roligt. det roligaste jag gör är att gå igenom stans utbud av vegetariska restauranger med en vän. vi är båda fixerade vid mat och har svårt att säga nej. så det blir ganska många besök. då är det tur att det finns så många restauranger att välja på. till helgen blir det afghanskt. spännande, spännande. jag har köpt en sovsäck. den är grymt mycket skönare än lakanet jag hade förut, det ingick inget täcke i rummet och smart/snål som jag är så slog jag två flugor i en smäll och köpte en sovsäck (som jag ändå behövde) och skippade det där med täcke. jag är så smart. eels - fucker är kanske världens bästa låt. för några dagar sedan såg jag filmen waking life och den borde du se. det här med nytt stycke, kan det vara något?

jag funderar på att gå och lägga mig. det är en hård dag imorgon, skola 10-12, sen ingenting. idag har varit min första dag på väldigt länge då jag inte haft någon inlämningsuppgift jag borde göra eller tenta att plugga till, imorgon blir nästa. det är skönt med en liten paus. kanske skrev jag i det förra inlägget att skolan var väldigt lugn, det ändrade sig när alla inlämningsuppgifter började komma. här är det kutym att ha någon form av inlämningsuppgift varje vecka i alla kurser. inlämningsuppgifterna är sedan värda runt 15% av slutbetyget, vilket gör att varje inlämningsuppgift i sig är värd kanske 2%. den tar dock oftast ett antal timmar att göra, och det känns ju inte riktigt värt det när den betyder så lite i slutändan. det tog mig ett tag att inse att det smartaste är att göra uppgifterna så fort som möjligt och inte bry sig så mycket om allting är rätt eller inte, assistenterna som rättar är oftast snälla i rättningen och man kan få 9.5/10 trots att man gjort rejält fel. det är helt enkelt inte värt ett par timmar extra för att få den där sista halva poängen. dessutom tror jag inte att mina betyg härifrån kommer att synas på mitt svenska högskoleutdrag, så då är det bara för min egen skull som jag skulle satsa på bra betyg. jag brukar visserligen vara lite intresserad av bra betyg i kurser jag tycker är roliga, men det är ju kunskapen som är det viktiga och inte dryga inlämningsuppgifter där man kan rita väldigt fina flödesnät på två timmar eller halvfula flödesnät på tjugo minuter.

jag har hittat en affär som säljer löjligt många olika sorters nötter i lösvikt till mycket fördelaktiga priser. de har även allt möjligt annat till fördelaktiga priser i lösvikt. det, mina vänner, är lycka.